Anasayfa / Blog / Dinle...

Dinle...

Dinlemeyi biliyor muyuz?

Çocukluğumuzdan itibaren sürekli bize nasıl ve ne zaman konuşacağımız ile ilgili nasihatlar verilir. Bunun eğitimlerine gideriz. Diksiyon eğitimi, sunum teknikleri eğitimi v.b. Amacımız etkileyici konuşarak karşımızdakini kolaylıkla ikna etme yollarını öğrenmektir.Bize iletişim için en çok bu öğretilir. Ama ya dinlemek..

Yazık ki ancak bu yaşımda iletişimin en önemli basamağının susmak ve dinlemek olduğunu öğrendim. Mevlana bile bize" Bir ağzınız iki kulağınız var. İlk önce dinleyin" demiş. Ama bunun eğitimini hiç almamışız.Kimse bize nasıl dinlememiz gerektiğini öğretmemiş.

Biliyor musunuz karşımızdakini tam dinleyince söylenenleri değil söylenmeyenleri de duyabiliyoruz. Bu da bizim için çok önemli bir ayrıcalık oluyor. Gerçek anlamda samimi dinlemeler karşı tarafa "beni anlıyor, bana değer veriyor" mesajını veriyor.

Peki tam dinleme nedir? Biz buna empatik dinleme de diyoruz. Yani tüm dünyadan ve kendi beyninizden soyutlanıp tüm ilginizi, dikkatinizi karşı tarafa, ne dediğini anlamak için verdiğiniz ve onun gözünden dünyaya bakmaya çalıştığınız dinlemelerdir. Burada siz yoksunuz. Beyniniz "aa işte ben de bunları yaşamıştım" demiyor. Ya da " amaan aslında bunu demek istiyor ben biliyorum" diye yorum yapmıyor. Sadece sessiz bir zihinle karşımızdakini yüreğinizle dinliyorsunuz.

İşte bu dinlemenin en büyük armağanı karşı tarafın size bilinç altı güvenmesinden dolayı yüreğini açmasıdır. Bundan daha büyük bir kazanç olabilir mi? İletişimin en önemli ayağı karşı tarafa güven vermektir. Bu adımdan sonra artık siz de ne derseniz karşı taraf sizi dinleyecektir.

Bunu söz geçiremediğiniz çocuklarınızda, eşinizde, patronunuzda deneyin. Sadece dinlemeyin bedeninizle de dinlemeyi onaylayın. Ona doğru anlayıp anlamadığınızı sorun. Böylelikle söylenenlere de netlik kazandırısınız. Bu da yanlış anlamaların önüne geçer.Çünkü şunu bilmeliyiz ki her kelime bizim dünyamızda farklı bir anlam taşır. Ben ağaç dediğimde sizin zihninizde çam ağacı belirirken belki ben elma ağacını ya da ormanı hayal ediyorum. Bunları aşmanın tek yolu söylenenleri anlamını sormaktır.

Bu bize büyük bir fayda sağlar. Karşımızdakini daha iyi anlarız. Kendimizi de daha iyi anlatırız.

Hadi o zaman ilk yapacağımız şey hemen bize bir şey anlatmak isteyen kişileri tam dinlemeye başlamaktır. Bakalım hayatımızda neler değişecek? Yorumlarınızı bekliyorum.

Telefon

0 532 244 54 32

E-Posta

bilgi@morinci.com.tr

Adres

1593/1 Sokak Lider Centrio İş Merkezi A Blok No: 2 / 110 Bayraklı- İzmir